PAZ-5 M Leuven

Op 24 oktober 2019 organiseerden we een kick-off in het museum: we nodigden jongeren tussen 16 en 26 jaar uit om een kijkje achter de schermen te nemen en hun mening over diverse aspecten van de museumwerking te geven. Ze spraken met museummedewerkers, bezochten het depot en schreven flappen vol met ideeën en feedback. Aansluitend kregen ze de uitnodiging om deel te nemen aan de jongerenadviesgroep.

Op 7 november startte de jongerenadviesgroep met een eerste thema: de bezoekerservaring. Het is de bedoeling dat de jongeren tijdens het eerste werkjaar (2019-20) een aantal thema’s behandelen, maar vooral ook dat ze hun eigen werking mee vormgeven: van de organisatie van hun samenkomsten over de manier waarop adviezen behandeld en teruggekoppeld kunnen worden tot het bedenken van een naam. Het eerste werkjaar is dan ook een piloottraject waarin we volop experimenteren en evalueren (in het kader van PAZ-5), waarna M de jongerenadviesgroep ook de komende jaren zal verderzetten.

Voor M is de adviesgroep een manier om meer aansluiting te vinden bij de jongere generaties en bij het bredere publiek. Voor Mooss is het een gelegenheid om de participatiemethodiek in een nieuwe context verder te ontwikkelen en om verder van jongeren te leren. De jongeren zijn vooral gemotiveerd om de museumdrempel te verlagen voor anderen, om zelf veel bij te leren en om nieuwe mensen te ontmoeten.

Wordt vervolgd!